BOREGLEMENT FOR VILHELMSMYR BORETTSLAG
Vedtatt på generalforsamling den 31. mai 2012
Boforhold:
Borettslag er en boform hvor en har folk forholdsvis tett innpå seg og som av den grunn krever at beboerne følger det minimum av regler som må til for at alle parter skal få et godt bomiljø.
På bakgrunn av dette har generalforsamlingen vedtatt regler som den enkelte beboer plikter å følge. Gjentatte brudd på disse reglene som iht Lov om borettslag § 5 – 22 og 23 anses som vesentlig mislighold hjemles til salgspålegg eller tvangsfravikelse av boretten. Det vises også i den forbindelse til lagets vedtekter.
På bakgrunn av dette er følgende reglement vedtatt:
Ordensregler:
Alle beboere er ansvarlig for at gjeldende regler blir fulgt samt holde seg orientert om skriv og meldinger fra styret.
Leiligheten med tilhørende rom, fellesrom og utearealer må brukes med aktsomhet. Beboerne er erstatningspliktige for skader som måtte oppstå ved uaktsomhet.
Når feil eller skader oppdages skal det hurtigst mulig meldes fra til vaktmester eller forretningsfører.
Risting og banking av klær, matter og lignende gjennom vindu eller balkong i 2. og 3. etasje kan ikke tillates. Sengeklær kan luftes gjennom soveromsvindu.
Det skal være alminnelig ro i borettslaget til følgende tider:
Etter kl 22:00 på hverdager
Etter kl 17:00på lørdager og dager før høytids- og helligdager
På høytids- og helligdager
Før kl 07:30 på mandag til fredag
Før kl 09:00 på lørdager
Sykler, kjelker, ski etc. må ikke settes i trapperommene. Barnevogner er unntatt.
Vaktmestertjeneste
Vaktmestertjenesten utføres av ansatt vaktmester som tar seg av de oppgaver som ligger under vaktmesterfunksjonen.
Telefonnummeret til vaktmesteren er 41379770.
Baderom/ våtrom
Manglende vedlikehold på baderom/våtrom har i enkelte tilfeller ført til vannskader på leiligheten i etasjen under. Det påligger andelshaveren å påse at veggbelegg, gulvbelegg og rørgjennomganger er tette. Det er i alles interesse at dette blir fulgt opp da det i enkelte tilfeller kan være borettshaveren som blir erstatningspliktig ved skader påført naboleilighet.
I forbindelse med oppussing bekoster borettslaget montering av slukring der dette er nødvendig. I de tilfeller hele sluken skiftes, blir det gitt kompensasjon tilsvarende kostnadene på slukring. Der det er nødvendig, bekoster borettslaget utskifting av avløpsrør. Merutgifter i forbindelse med omgjøring av rørganger blir belastet beboer.
Forsikringer
Boligene er forsikret av borettslaget. Den enkelte borettshaver må selv sørge for å forsikre innbo og løsøre. Skader som oppstår må umiddelbart meldes forretningsfører. Skader som går på egen innboforsikring meldes til eget forsikringsselskap.
Dyrehold
Søknad om dyrehold skal sendes styret. Dersom gode grunner taler for det, og dyreholdet ikke er til ulempe for de andre brukerne av eiendommen (oppgangen), kan styret godkjenne søknaden om dyrehold. Det forutsettes at interne regler samt offentlige regler og forordninger vedrørende dyrehold blir overholdt.
Ref vedtektenes paragraf 4-1 (5).
Overtredelse av disse reglene vil medføre at husdyret blir krevd fjernet.
Skadedyr
Beboerne er til en hver tid pliktige til å varsle styret eventuelt forretningsfører dersom det oppdages skadedyr i leiligheten eller fellesrom.
Renovasjon
Det er viktig at alle følger opp sortering av avfall. Laget kan bli påført ekstra kostnader hvis dette behandles likegyldig.
Trappevask
Vask av trapper /oppganger utføres av vaskebyrå en gang pr uke.
Systemnøkler
Borettslaget har systemnøkler. For bestilling av nye nøkler kontaktes forretningsfører.
Balkonger/grilling
Balkonger skal brukes på en måte som ikke generer de øvrige beboerne. Ved grilling på balkongen må det av hensyn til brannfaren vises den største forsiktighet. Det er kun tillatt å benytte elektrisk eller gassgrill.
Kjøring og parkering
Parkeringsplassene skal være for privatbiler som er i bruk. Det vil si biler med mindre akseltrykk enn 1,5 tonn. Avskiltede biler vil bli fjernet. Campingvogner , båter etc. kan ikke hensettes uten godkjenning av styret. Ved snøfall er det viktig at alle bidrar til å lette arbeidet med brøyting ved å flytte bilene slik at brøytemannskapene kommer til med sitt brøyteutstyr.
Det er tillat å oppbevare mopeder og motorsykler i kjeller eller boder SÅFREMT bensintanken er tatt og fjernet fra kjøretøyet.
Kabel TV
Som beboer i Vilhelmsmyr borettslag er du automatisk innehaver av en abonnementbestemt grunnpakke TV og bredbånd til PC hos Canal Digital.
Dekoder og modem følger leiligheten.
Ytre vedlikehold
Ytre vedlikehold er borettslagets ansvar. Alle tiltak som koster penger kan gi utslag på felleskostnadene. Det er derfor viktig å poengtere at dugnad og egeninnsats er lønnsomt.
Bruk av fellesareal
Plenene er til for å brukes til sosiale aktiviteter, soling og lek. Ellers skal fellesarealene være tilgjengelige for felles bruk eller annen disponeringer styret finner hensiktsmessig.
Innlåsing
Innlåsing av vaktmester eller bemyndiget kan kun skje i tilfeller som brann, vannlekkasje o.l. Hvis det skal skje innlåsing for f.eks. håndverkere, må det foreligge et positivt svar fra andelseier.
Bemyndiget person kan gis en generell tillatelse til innlåsing. Dersom du vil gi en slik tillatelse, kontaktes forretningsfører.
Dugnader
Hver vår brukes en eller flere ettermiddager til dugnad/ opprydding. Det er positivt at andelshaverne tar initiativ til beplantning/pynting i og ved oppgangene.
Beplantning på felles areal må alltid skje med borettslagets tillatelse. Dette p.g.a. gressklipping, snøbrøyting og andre forhold.
Tekniske installasjoner
Brannslukningsutstyr
Brannslukningsutstyret er å betrakte som «veggfast utstyr» og skal følge leiligheten. I følge forskriftene fra Direktoratet for brann og eksplosjonsvern er det brukers ansvar (den enkelte beboer) å føre tilsyn med at utstyret er funksjonelt i orden.
For brannslukningsapparatet (3. etg) betyr dette å følge med at kontrollnålen står på grønt og å vende apparatet opp ned et par ganger i året for å motvirke at pulveret forstener seg.
Borettslaget vil med jevne mellomrom sørge for kontroll/utskifting av apparatene.
For røykvarslere betyr det å kontrollere apparatet (trykk på knappen ca en gang pr. måned) og å skifte batteri ved behov (minimum en gang pr år). En må også fjerne støv og teste varsleren ved å ripe en fyrstikk under den med jevne mellomrom.
Elektriske anlegg
Hver leilighet har en elektrisk måler i eget sikringsskap. De forskjellige kursene er merket med nummer og en kursfortegnelse på sikringsskapets dør. Eventuelle forandringer på det elektriske anlegget må gjøres av autorisert installatør.
Sanitæranlegg
Det er kun tillatt å koble kalt vann på oppvask– og vaskemaskin.
Fett sammen med annet materiale som hår etc. er ofte årsak til tette avløp. Tilstopping skjer oftest i vannlås, sluk eller forgreiningspunkter. Disse kan åpnes med varmt vann, stakefjær eller høytrykkspyling. Det er beboers ansvar å holde sluk, vannlås og rør frem til felles avløpsrør åpne.
Det er Borettshavers ansvar å holde kraner og klosettskåler tette. Rennende/dryppende vann medfører ekstrautgifter som beboerne må betale.
Montering av sanitærutstyr må utføres av autorisert håndverker.
Varmtvannsanlegget
Det finnes en varmesentral i hver blokk. Disse forsyner alle leilighetene med varmt tappevann. Dette inngår i de månedlige felleskostnadene for leiligheten